Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Κάνοντας κλικ στο κουμπί «ΕΔΩ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ» Μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας η τις παρατηρήσεις σας..!

FB Profile

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» ΑΦΙΕΡΩΜΑ!


Θεωρείται ως η μεγαλύτερη θρησκευτική παραγωγή στην ιστορία της μικρής και της μεγάλης οθόνης, που αναφέρεται στη Γέννηση, τη Ζωή, τα Πάθη και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού.
Είναι ένα ογκώδες και ολοκληρωμένο έργο διάρκειας 371 λεπτών, αμερικανικής παραγωγής, 1977, σκηνοθετημένο με μαεστρία και απλότητα από τον κορυφαίο Ιταλό δημιουργό Φράνκο Τζεφιρέλι.
Ο Iταλός σκηvoθέτης απέδωσε με ευλάβεια και θρησκευτική πρoσήλωση τα Πάθη τoυ Κυρίoυ, αvαπαριστώvτας τα γεγovότα με πίστη στις Γραφές και απόλυτo σεβασμό στηv ιερότητα τoυ θέματoς. Ο Τζεφιρέλι πραγματοποίησε τα γυρίσματα, που κράτησαν τέσσερα χρόνια, στoυς αυθεvτικoύς χώρoυς και χρησιμoπoίησε έvα εξαιρετικό επιτελείo ηθoπoιώv
Να υπενθυμίσουμε για την ιστορία, ότι στην ελληνική τηλεόραση, η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά την Κυριακή 19 Απριλίου 1981 από την τότε ΥΕΝΕΔ και από τότε μεταδίδεται ασταμάτητα κάθε χρόνο, περνώντας από την κρατική στην ιδιωτική τηλεόραση στις αρχές της δεκαετίας του '90, από τα κανάλια MEGA, ANT1, STAR και πάλι ΑΝΤ1, έχοντας μεγαλώσει γενιές και γενιές. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι των τηλεθεατών αυτές τις Άγιες ημέρες του Πάσχα



Λίγα λόγια και φωτογραφίες για το έργο!

Κατά γενική ομολογία, ο Robert Powell είναι ιδιαίτερα επιβλητικός στον ρόλο του ως Ιησούς. Ωστόσο, ελάχιστοι γνωρίζουν πως ο ηθοποιός δεν αποτέλεσε την πρώτη επιλογή του Zeffirelli για τον συγκεκριμένο ρόλο. Ο σκηνοθέτης είχε σκεφτεί ως πρώτη επιλογή τον Dustin Hoffman και τον Al Pacino για τον ρόλο του Ιησού ενώ τον Robert Powell τον προόριζε για τον ρόλο του Ιούδα Ισκαριώτη. Τελικά όμως η αδυναμία του Hoffman να δεχθεί λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, αλλά και η άρνηση του Pacino, χάρισαν τον ρόλο του Ιησού στον Powell στον οποίο και διέπρεψε.



Σε αντίθεση με τα όσα έχουν ακουστεί σχετικά με την αδυναμία του Franco Zeffirelli στο πρόσωπο της Olivia Hussey, όπως και στην περίπτωση του Powell, η ηθοποιός δεν ήταν πρώτη στη λίστα προτίμησης του σκηνοθέτη για τον ρόλο της Μαρίας. Ο Franco Zeffirelli είχε προτείνει το ρόλο της Παναγίας στη Γαλλίδα ηθοποιό Maria Schneider, γνωστή για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στης ταινία του 1972 “ Ultimo tango a Parigi (To Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι) του Bernardo Bertolucci. Η Schneider αρνήθηκε το ρόλο γεγονός που όπως η ίδια αποκάλυψε χρόνια μετά, μετάνιωσε οικτρά. Η Olivia Hussey επιλέχθηκε από τον Zeffirelli αφού είχε γίνει η επιλογή του Powell για το ρόλο του Ιησού.




Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι το γεγονός πως πρόταση για συμμετοχή στο “Jesus Of Nazareth” από τον Franco Zeffirelli είχε δεχθεί και η Elizabeth Taylor. Η star του Hollywood είχε αποδεχθεί την πρόταση του σκηνοθέτη να ενσαρκώσει στην σειρά την Μαρία την Μαγδαληνή. Ωστόσο η ίδια αντιμετώπισε ένα ξαφνικό και σοβαρό πρόβλημα υγείας την εποχή των γυρισμάτων, γεγονός που την ανάγκασε να αποσυρθεί από την σειρά. Την αντικατάστασή της ανέλαβε η καταξιωμένη ηθοποιός Anne Bancroft. Η βραβευμένη με Oscar ηθοποιός ήταν εκείνη την εποχή αυτό που λέμε “πρώτο όνομα” και το κασέ της ήταν άκρως απαγορευτικό για “τσιγκούνηδες” παραγωγούς. Ωστόσο η ίδια αποφάσισε να δεχθεί πολύ λιγότερα χρήματα προκειμένου να μην επιβαρύνει την ήδη ακριβή παραγωγή.



Η αιτιολογία της ασθένειας κράτησε ένα ακόμη ηθοποιό μακριά από την σειρά “Jesus Of Nazareth”. Πρόκειται για τον καταξιωμένο ηθοποιό Peter O’ Toole στον οποίο ο Franco Zeffirelli εμπιστεύτηκε τον ρόλο του Ιούδα Ισκαριώτη. Η ξαφνική αδιαθεσία του ηθοποιού τον ανάγκασε να σταματήσει τα γυρίσματα και λίγο αργότερα αποσύρθηκε από την σειρά. Την θέση του πήρε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ο λιγότερο γνωστός εκείνη την εποχή Ian McShane. Και ενώ ο Άγγλος ηθοποιός ερμήνευσε ένα τόσο μισητό ιστορικό πρόσωπο στην σειρά “Jesus Of Nazareth” κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως ο 69χρονος σήμερα McShane θα έκανε ίσως την πιο επιτυχημένη καριέρα από όλους νέους ηθοποιούς της σειράς.



Τα γυρίσματα της σειράς διήρκησαν 4 χρόνια περίπου και αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός πως η Zeffirelli δεν έβρισκε το σωστό πλάνο, αλλά στις αρκετές δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει η παραγωγή. Από τις καιρικές συνθήκες, μέχρι και την γεωπολιτική κατάσταση της εποχής, τα εμπόδια υπήρξαν πολλά και στις περισσότερες των περιπτώσεων μοιάζανε ανυπέρβλητα. Ο Zeffirelli παιδεύτηκε αρκετά μέχρι να πάρει την απαραίτητη άδεια από τις τοπικές αρχές του Μαρόκο και της Τυνησίας για τα γυρίσματα, η συμβολή του Βατικανού αποδείχθηκε σωτήρια. Ωστόσο το Βατικανό δεν μπορούσε να κάνει κάτι σχετικά με την μετακίνηση του εξοπλισμού και των συντελεστών στην περιοχή η οποία έγινε κάτω από δύσκολες συνθήκες. Την περίοδο εκείνη η πολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής δεν διέφερε και πολύ από την σημερινή και συνεπώς η μετακινήσεις δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολες. Στο πλαίσιο αυτό ο Powell αποφάσισε να παντρευτεί την καλή του σκεπτόμενος πως εκείνη θα μπορούσε να τον επισκέπτεται πολύ πιο εύκολα στο Μαρόκο και την Τυνησία. Σύμφωνα με φήμες της εποχής, ο Robert Powell κόντεψε να βρεθεί στα κρατητήρια όταν παρουσιάστηκε στο αεροδρόμιο σαν χίπις με την γενειάδα, το μακρύ μαλλί και το γυαλί Ray-ban.



Μία από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές της σειράς είναι η σκηνή του Μυστικού Δείπνου. Όμως μέχρι να βγει το τελικό αποτέλεσμα, σκηνοθέτης, ηθοποιοί και συνεργείο δεινοπάθησαν! Ο Zeffirelli είχε βρει το τέλειο οίκημα λίγο έξω από την Sousse στο οποίο θα γύριζε την εν λόγω σκηνή. Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες ήταν ακραίες καθώς κατά την διάρκεια των γυρισμάτων έξω από το κτήριο γινόταν χαλασμός εξαιτίας μίας αμμοθύελλας. Συνεργείο και ηθοποιοί, όλοι κλείστηκαν μέσα στο οίκημα προκειμένου να προστατευτούν. Η παραμονή τους εκεί κράτησε σχεδόν 6 ώρες ενώ η ζέστη ήταν αφόρητη καθώς είχαν καλύψει κάθε πιθαμή με κουβέρτες και χαλιά προκειμένου να εμποδίσουν την άμμο να εισβάλλει αλλά και να περιορίσουν την “ηχορρύπανση”. Παρόλα αυτά η σκηνή ήταν μοναδική και όπως δήλωσε ο ίδιος ο Zeffirelli, όλο το συνεργείο είχε “κολλήσει” με την ερμηνεία Powell.



Μια από τις πιο δύσκολες σκηνές ήταν αναμφισβήτητα η σκηνή της Σταύρωσης. Την προηγούμενη των γυρισμάτων, το σκηνικό που είχε στηθεί με τους κορμούς, κατέρρευσε από τον δυνατό αέρα και έτσι χρειάστηκαν περισσότερες από 4 ώρες για να ξαναστηθεί. Η εν λόγω σκηνή γυρίστηκε μέσα στο καταχείμωνο και προκειμένου να πετύχει τον κατάλληλο φωτισμό ο Zeffirelli αποφάσισε να γυρίσουν την σκηνή μετά την δύση του ήλιου. Ένα από τα βασικά προβλήματα κατά την διάρκεια της σκηνής ήταν να καταφέρουν να κρατήσουν τον Robert Powell πάνω στο Σταυρό. Στα κοντινά πλάνα, ο Powell ήταν δεμένος με σχοινιά στη μέση ενώ στα μακρινά πλάνα χρησιμοποιήθηκαν σχοινιά στα χέρια. Το κρύο ήταν τσουχτερό και προκειμένου να κρατήσουν το ηθοποιό ζεστό κατά την διάρκεια των διαλλειμάτων το συνεργείο κουκούλωνε τον Powell με κουβέρτες ενώ του έδιναν και κονιάκ.



Τόσο ο Robert Powell όσο και ο Franco Zeffirelli, καθ’ όλη την διάρκεια των γυρισμάτων αποδείχθηκαν μεγάλοι θεριακλήδες στο κάπνισμα. Στα διαλλείματα ο Powell που τον έχανες που τον έβρισκες ήταν όλη την ώρα με ένα τσιγάρο στο χέρι, ενώ στην σκηνή της Σταύρωσης ο Zeffirelli κάθε τρείς και λίγο ανέβαινε σε μία σκάλα πλησιάζοντας τον Powell και ανάμεσα στις οδηγίες του έδινε και μερικές τζούρες. Η δε προετοιμασία του Robert Powell ως Ιησού Χριστό απαιτούσε αρκετές ώρες καθώς πέρα από το ενδυματολογικό κομμάτι, το make-upπου χρησιμοποιήθηκε ήταν αρκετά εξειδικευμένο προκειμένου να τονίζει ακόμη περισσότερο το βλέμμα του ηθοποιού.





ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ (ΙΩΣΗΦ)




Είχε υποδυθεί τον Ιωσήφ στην ταινία «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του Τζεφιρέλι
Ο Γιώργος Βογιατζής είναι ένας από τους λίγους έλληνες ηθοποιούς που καταφέρνουν να κάνουν καριέρα στο εξωτερικό. Υποδύθηκε τον Ιωσήφ στην τηλεοπτική σειρά του Φράνκο Τζεφιρέλι «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» που θεωρείται η μεγαλύτερη θρησκευτική παραγωγή στην ιστορία της μικρής και της μεγάλης οθόνης.

Κέρδισε αυτό το ρόλο, έχοντας κάνει την ταινία «Χρόνια της Φωτιάς» στις Κάννες το 1975, η οποία πήρε Χρυσό Φοίνικα. Σε αυτή την ταινία, όπως λέει στο newsbeast.gr o διακεκριμένος ηθοποιός, ο ιταλός σκηνοθέτης τον είδε και του ζήτησε να κάνει ένα δοκιμαστικό για τον Ιωσήφ επειδή ήταν πολύ νέος. Μετά το δοκιμαστικό του έδωσαν το ρόλο.

Ο Γιώργος Βογιατζής δεν έχει ξεχάσει την υπερπαραγωγή που συμμετείχε, παρά τα χρόνια που έχουν περάσει. Όπως αναφέρει, στην Τυνησία είχε στηθεί ολόκληρη πόλη με ένα επιτελείο διάσημων ανθρώπων και πάρα πολλών κομπάρσων, γεγονός που σπάνια συμβαίνει. Θεωρεί μάλιστα τον Ρόμπερτ Πάουελ, που ενσάρκωσε τον Ιησού, καταπληκτικό στον τρόπο που απέδωσε την ερμηνεία του στην ταινία.



Πρωταγωνιστές


Μία ταινία που άφησε Ιστορία!!!

1 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

001

002

Recommended Post Slide Out For Blogger

ΣΤΕΙΛΤΕ e-mail

ΣΤΕΙΛΤΕ e-mail
outopios@yahoo.com

Online:

Copyright 2010 BLOG CAFE. All rights reserved.

rss digg delicious facebook