Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Κάνοντας κλικ στο κουμπί «ΕΔΩ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ» Μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας η τις παρατηρήσεις σας..!

FB Profile

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Η άλλη Πρωτομαγιά



Η Πρωτομαγιά είναι από εκείνες τις ημερολογιακές μέρες που κουβαλάνε σταθερά και αμετάθετα μεγάλους κοινωνικούς συμβολισμούς. Σαν τα Χριστούγεννα. Είναι η μέρα, γέννημα της βιομηχανικής εποχής, που τα συνδικάτα στις ΗΠΑ διεκδικούν το οκτάωρο (1886) και η Δεύτερη Διεθνής κατοχυρώνει σαν παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης, το 1889.

Κι από τότε, χρόνο με το χρόνο, αποκτάει μια αυτοτελή αξία φορτωμένη αγώνες, συγκρούσεις, διεκδικήσεις, παρελάσεις, απεργίες, γιορτασμούς και θυσίες. Αλλά κατά βάθος δεν παύει να είναι άλλη μία μέρα του χρόνου που στο διάβα της συμβαίνουν ένα σωρό συνηθισμένα και ασυνήθιστα γεγονότα.

Ως μέρα των λουλουδιών και της άνοιξης τη διαλέγει το 1967 ο Ελβις Πρίσλεϊ για να παντρευτεί την Πρισίλα Μπολιέ στο Λας Βέγκας και ο δήμος της Νέας Υόρκης για να εγκαινιάσει ως αξιοθέατο και σύμβολο πλούτου και ισχύος τον ουρανοξύστη Empire State Building (1931).

Την Πρωτομαγιά του 2003 διαλέγει και ο πρόεδρος Μπους για να πει ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα στη νεότερη ιστορία από το κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου «Αβραάμ Λίνκολν», ενώπιον χιλιάδων ναυτών, όταν με φόντο ένα μεγάλο πανό που έγραφε «η αποστολή εξετελέσθη» ανακοινώνει στον κόσμο ότι ο πόλεμος στο Ιράκ τελείωσε!

Πρωτομαγιά του 1997 εκλέγεται πρωθυπουργός και ο συνοδοιπόρος του στους τυχοδιωκτισμούς Τόνι Μπλερ. Αλλά από τα πιο μελανά πρωτομαγιάτικα γεγονότα είναι η καθυστερημένη γνωστοποίηση από τους Σοβιετικούς της διαφυγής ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ (1986), η δολοφονία 19 διαδηλωτών στο Βερολίνο (1929) και 36 στην Τουρκία (1977). Μια τέτοια δολοφονία, ενός νεαρού καπνεργάτη στη Θεσσαλονίκη από την αστυνομία, την Πρωτομαγιά του 1936, εμπνέει τον -γεννημένο την Πρωτομαγιά του 1909- Γιάννη Ρίτσο να γράψει τον ανεπανάληπτο «Επιτάφιο», δηλαδή το θρήνο της μάνας πάνω στο πεσμένο άψυχο κορμί του παιδιού της, που γίνεται τραγούδι από τον Μίκη Θεοδωράκη και αλλάζει την πορεία της ελληνικής μουσικής με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Πρωτομαγιά (μερικοί υποστηρίζουν ότι γεννήθηκε πρώτη Μαρτίου) γεννιέται κι ο εξαίρετος τραγουδιστής από την Καραϊβική Χάρι Μπελαφόντε (1927). Πνευματικός άνθρωπος και ακτιβιστής που μέχρι σήμερα αγωνίζεται για τα θύματα της εκμετάλλευσης στη Λατινική Αμερική, ενάντια στον πόλεμο, για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ. Στους δρόμους που χάραξε η περίφημη Mother Jones, ο «άγγελος των ανθρακωρύχων» που αγωνίστηκε υπέρ των παιδιών που δούλευαν και ακρωτηριάζονταν στα ορυχεία μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, «η πιο επικίνδυνη γυναίκα στην Αμερική» κατά τον εισαγγελέα της Δ. Βιρτζίνια, γεννημένη κατά δήλωσή της την 1η Μάη 1830 και τραγουδισμένη από τον θρυλικό Γούντι Γκάθρι.

Τέλος την άνοιξη

Την ίδια μέρα, εκατό χρόνια αργότερα, γεννήθηκε ο μπλουζίστας Λιτλ Γουόλτερ που η δεξιοτεχνία και πρωτοτυπία του στη φυσαρμόνικα τον τοποθετεί δίπλα στον Τσάρλι Πάρκερ και τον Τζίμι Χέντριξ, επηρεάζοντας τον ήχο και το ύφος καλλιτεχνών του ροκ όπως οι Ρόλινγκ Στόουνς, που τρία χρόνια μετά τον αιφνίδιο θάνατό του κυκλοφορούν το «Brown Sugar» ανήμερα Πρωτομαγιά του 1971.

Πρωτομαγιά φεύγουν από τη ζωή και μερικοί άνθρωποι που θαυμάστηκαν για το έργο τους, στον αθλητισμό, τις τέχνες και την πολιτική. Ο πρωταθλητής αγώνων αυτοκινήτου Αϊρτον Σένα σκοτώθηκε στο Γκραν Πρι του Σαν Μαρίνο, στην Ιταλία (1994).

Ο Μαύρος Πάνθηρας Ελντριτζ Κλίβερ, συγγραφέας του βιβλίου «Ψυχή στον πάγο», που έγινε διάσημος επαναστάτης και πέθανε χριστιανός ρεπουμπλικάνος (1998). Ο χολιγουντιανός μποντιμπιλντεράς ηθοποιός Στιβ Ριβς, που ήταν ανίκητος στη δεκαετία του '60 ως Ηρακλής στην αργοναυτική εκστρατεία, Αινείας στον πόλεμο της Τροίας, Φειδιππίδης στη μάχη του Μαραθώνα κ.λπ., αλλά δεν ήταν κι αθάνατος (2000).

Αντιθέτως, ο θνητός Αλέξανδρος Παναγούλης, που σκοτώθηκε μυστηριωδώς στη λεωφόρο Βουλιαγμένης την Πρωτομαγιά του 1976, πέρασε δίκαια στο χώρο των αθανάτων. Οπως και η αριστουργηματική ταινία «Πολίτης Κέιν» του Ορσον Ουέλς, που «ανοίγει» στη Νέα Υόρκη το 1941.

Αλλά η σχέση της Πρωτομαγιάς με τον ελληνισμό δεν εξαντλείται στα προαναφερθέντα. Πρωτομαγιά του 1925, η Κύπρος ανακηρύχτηκε βρετανική αποικία και Πρωτομαγιά του 2004 εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ Πρωτομαγιά του 1946 η Ειρηνευτική Διάσκεψη του Παρισιού αποφάσισε την επιστροφή των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα από την ηττημένη στον πόλεμο Ιταλία, ολοκληρώνοντας τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους. Οπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, ποτέ μια μέρα δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται.*

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

001

002

Recommended Post Slide Out For Blogger

ΣΤΕΙΛΤΕ e-mail

ΣΤΕΙΛΤΕ e-mail
outopios@yahoo.com

Online:

Copyright 2010 BLOG CAFE. All rights reserved.

rss digg delicious facebook