Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Κάνοντας κλικ στο κουμπί «ΕΔΩ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ» Μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας η τις παρατηρήσεις σας..!

FB Profile

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Έκκληση στον Κάμερον για επιστροφή των Γλυπτών!!!


Σε ανανέωση του αιτήματος για την άμεση και άνευ όρων επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το
Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα προβαίνει η Διεθνής Επιτροπή Δράσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα με ανοιχτή επιστολή της προς το Βρετανό πρωθυπουργό…

Ντέιβιντ Κάμερον. Την επιστολή υπογράφει ο Αλέξης Μανθεάκης,… πρόεδρος της επιτροπής με έδρα τη Νέα Ζηλανδία. Ο κ. Μανθεάκης ζητά από τον κ. Κάμερον να νομοθετήσει υπέρ της επιστροφής των γλυπτών, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια κίνηση «μικρό βήμα για τη Βρετανία, αλλά πολύ σημαντικό για την Ελλάδα». Σημειώνεται ότι η βρετανική κυβέρνηση και όχι το Μουσείο είναι αρμόδια για τη λήψη απόφασης επιστροφής των γλυπτών. Μια τέτοια απόφαση θα ήταν ένας «καλός τρόπος» για να ευχαριστήσει η Βρετανία την Ελλάδα για τη στήριξη κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, προσθέτει ο κ. Μανθεάκης.

Η επιστολή επισημαίνει ότι όσο πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου εντείνεται διεθνώς η δυσαρέσκεια με την απροθυμία της Βρετανίας να επιστρέψει τα γλυπτά στην πατρογονική τους εστία. Τονίζεται ότι η ιδέα της επιστροφής είναι ευρέως αποδεκτή ως ένας πολιτιστικά και ακαδημαϊκά ευγενής σκοπός που αφορά προστατευόμενο από την UNESCO αρχαιολογικό μνημείο. Η παραμονή των γλυπτών στο Λονδίνο χαρακτηρίζεται ως κατάλοιπο της βρετανικής αποικιοκρατικής πολιτικής της βικτωριανής εποχής, μία «πολιτιστική και ηθική παραφωνία».

Η επιστολή τονίζει πρόσφατο άρθρο υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του διάσημου Βρετανού ηθοποιού Στίβεν Φράι στο οποίο προτείνει την ανακοίνωση επανένωσης των γλυπτών κατά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου ως μία μεγαλοπρεπή χειρονομία «φιλίας, εξιλέωσης και πίστης στο μέλλον για την κοιτίδα της δημοκρατίας».

Οι αντίστοιχες επιτροπές διεκδίκησης της επανένωσης των γλυπτών Παρθενώνα θα πραγματοποιήσουν συνέδριο στο Λονδίνο τον Ιούνιο, σε μια προσπάθεια συντονισμού των δράσεών τους.



ΠΗΓΗ:http://www.zup.g

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

001

002

Recommended Post Slide Out For Blogger

ΣΤΕΙΛΤΕ e-mail

ΣΤΕΙΛΤΕ e-mail
outopios@yahoo.com

Online:

Copyright 2010 BLOG CAFE. All rights reserved.

rss digg delicious facebook