Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Κάνοντας κλικ στο κουμπί «ΕΔΩ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ» Μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας η τις παρατηρήσεις σας..!

FB Profile

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Στάση αναμονής και ανησυχία για τις ελληνικές εκλογές!

Εντονη ανησυχία υπάρχει για την πιθανότητα να προκύψει από τις εκλογές πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα ή να υπερισχύσουν δυνάμεις που αμφισβητούν τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές, σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων του ΔΝΤ και απόψεις που προβάλλονται από αμερικανικά ΜΜΕ.

Στάση αναμονής και ανησυχία για τις ελληνικές εκλογές

Στην περίπτωση που η χώρα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, εκφράζονται φόβοι ότι «θα απειληθεί» η εφαρμογή της δανειακής σύμβασης, με αποτέλεσμα να προκύψουν αρνητικές συνέπειες στην Ευρωζώνη, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν εισέλθει σε προεκλογική περίοδο.

Οι ανησυχίες επαυξάνονται και λόγω της πιθανής νίκης του Φρανσουά Ολάντ στις αυριανές γαλλικές προεδρικές εκλογές, επειδή ο κ. Ολάντ υποσχέθηκε ότι θα θέσει ως προτεραιότητά του την αλλαγή του δημοσιονομικού συμφώνου, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα.

Λαγκάρντ: Ενας συνασπισμός των πολιτικών παρατάξεων «οδηγός» για έξοδο από την κρίση

Στάση αναμονής και ανησυχία για τις ελληνικές εκλογές
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συμμετείχε σε κυβέρνηση επί προεδρίας Σαρκοζί, όταν ρωτήθηκε για τις γαλλικές εκλογές δεν έκανε κανένα σχόλιο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να παραμείνω πολιτικά ουδέτερη», αλλά δεν παρέλειψε να σημειώσει, κάτι που είχε πει και για την Ελλάδα, ότι «ο χρόνος που διαθέτουμε είναι μετρημένος και δεν πρέπει να τον χάνουμε».

Για τις ελληνικές εκλογές, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τον περασμένο μήνα σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, η κ. Λαγκάρντ είχε αναφέρει ότι «οι Έλληνες πολιτικοί και οι Έλληνες πολίτες φάνηκαν πολύ γενναίοι με τις θυσίες που έκαναν μέχρι σήμερα στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν την κρίση. Η κυβέρνηση συνεργασίας, υπό τον Λουκά Παπαδήμο, έκανε σημαντικά βήματα προόδου, βρίσκεται προς αυτή την κατεύθυνση και αναγνωρίζω τις προσπάθειές του. Η συνέχιση της συνεργασίας πολιτικών και πολιτών θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από το τέλμα. Ένας συνασπισμός των πολιτικών παρατάξεων μπορεί να αποτελεί οδηγό στη δύσκολη άσκηση που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα».

Aναγκαία η «απρόσκοπτη τήρηση» των όρων της σύμβασης
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, επανέλαβε την περασμένη Πέμπτη ότι είναι αναγκαία η «απρόσκοπτη τήρηση» των όρων της νέας δανειακής σύμβασης από τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα δημιουργηθεί μετά τις αυριανές εκλογές, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Ράις ανέφερε επίσης ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας θα βρίσκονται ξανά στην Ελλάδα μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, η άνοδος του ποσοστού κομμάτων με «αντιμνημονιακή πολιτική», όπως καταγράφτηκε σε δημοσκοπήσεις, ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο τα στελέχη του ΔΝΤ, όσο και αξιωματούχους του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, πιστεύοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ευρωζώνη και κατ' επέκταση στην αμερικανική οικονομία.

«Σημαντικότερες οι ελληνικές από τις γαλλικές εκλογές»
Σε δημοσίευμα των New York Times αναφέρθηκε ότι οι εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία θα αποτελέσουν πιθανότητα «ένα ακόμη πλήγμα» στο γερμανικό σχέδιο λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Αναφορικά με την Ελλάδα, επισημάνθηκε ότι τα προβλήματα της χώρας έχουν μόνο εν μέρει αντιμετωπιστεί από την απερχόμενη τεχνοκρατική κυβέρνηση, ενώ προβάλλεται η άποψη του Ντανιέλ Γκρος, διευθυντή του Center for European Policy Studies, στις Βρυξέλλες, ότι «οι εν λόγω εκλογές μπορεί να εξελιχθούν σε σημαντικότερες συγκριτικά με τις αντίστοιχες στη Γαλλία, δεδομένου ότι οι Έλληνες έχουν να κάνουν μια καθοριστική επιλογή που αφορά την παραμονή τους ή μη στο ευρώ».

Στη Wall Street Journal προβλήθηκε η άποψη ότι οι αυριανές εκλογές θα ωθήσουν την Ελλάδα σε τέτοια πολιτική αστάθεια, ώστε οι αξιωματούχοι των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας σχεδιάζουν νέες εκλογές εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, πιθανότατα και τον Ιούνιο. Αυτό, όπως επισημάνθηκε, με τη σειρά του ενδέχεται να απειλήσει τη βιωσιμότητα του τελευταίου πακέτου δανειακής βοήθειας προς την ελληνική κυβέρνηση, καθώς ΕΕ και ΔΝΤ θα αναστείλουν τη χρηματοδότηση για τα λειτουργικά κόστη της ελληνικής κυβέρνησης, κλιμακώνοντας περαιτέρω την οικονομική και κοινωνική κρίση στη χώρα.

Τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις το Σαββατοκύριακο
Το πρακτορείο Bloomberg, σε συνεχείς αναφορές για την ελληνική και ευρύτερα την ευρωπαϊκή κρίση, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι αυτό το Σαββατοκύριακο διενεργούνται τέσσερεις εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αναμορφώσουν τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης, καταδεικνύοντας ότι η ευρωπαϊκή κρίση παραμένει όμηρος της αντιδιαμετρικής προσέγγισης των ψηφοφόρων. Όπως επισημάνθηκε, οι πληττόμενοι από την ύφεση Έλληνες καλούνται να εκλέξουν νέα κυβέρνηση. Η Γαλλία αναμένεται να εκλέξει τον πρώτο σοσιαλιστή πρόεδρο μετά το 1981. Οι τοπικές εκλογές στην Ιταλία θα αποτελέσουν ένα πρώτο τεστ για την τεχνοκρατική κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, ενώ οι εκλογές σε βόρειο κρατίδιο της Γερμανίας θα μπορούσαν να επιφέρουν ένα συμβολικό χτύπημα στη συμμαχική κυβέρνηση της 'Αγκελα Μέρκελ.

Στην Washington Post προβλήθηκε η άποψη ότι τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη έχουν οδηγήσει στην αύξηση της ανεργίας, στην εμβάθυνση της ύφεσης και στην άνοδο ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων.

Γαλλία
Παρότι έχουν την δική τους κρίσιμη αναμέτρηση αύριο, για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας, οι Γάλλοι αναλυτές και αρκετά ΜΜΕ στρέφουν το βλέμμα και προς τις ελληνικές κάλπες, σημειώνοντας το πόσο κρίσιμο θα είναι το αποτέλεσμα για το μέλλον της χώρας μας.

«Η Ελλάδα παίζει το ευρωπαϊκό της μέλλον στις κάλπες» γράφει η εφημερίδα Le Figaro, τονίζοντας: «Αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας ή συνασπισμού την Κυριακή το ρίσκο της παράλυσης θα είναι πραγματικό. Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις…».

«Είναι δύσκολο για τον Έλληνα ψηφοφόρο να ψηφίσει με τη λογική και τον καταλαβαίνω», σημειώνει ο αρχισυντάκτης του BFM Business, Μπεναούντα Αμπντεντέμ. «Τα μέτρα που τους επεβλήθησαν είχαν ως συνέπεια τη μείωση των μισθών κατά 28% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Εργασιακή Επιθεώρηση, η δε εξυπηρέτηση του χρέους ξεπερνάει κατά 10% τα έσοδα της κυβέρνησης», προσέθεσε. Καυτηρίασε στη συνέχεια το γεγονός ότι «πολλοί μιλούν για την Ελλάδα σαν να είναι η τελευταία των χωρών, για πολλές δε κυβερνήσεις έχει καταντήσει το "μαύρο πρόβατο" της Ευρώπης».

Για τον Ζερόμ Φουρκέ, οικονομολόγο και υποδιευθυντή του γνωστού Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων IFOP, η Ελλάδα «αποτελεί ένα εργαστήριο σε πραγματικές διαστάσεις», μέσα από το οποίο μπορούμε να δούμε τι μέλλει γενέσθαι και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Εάν δεν καταλήξουμε σε όλες τις απαραίτητες λύσεις, τότε και σε άλλες χώρες θα έχουμε σοβαρά προβλήματα με την άνοδο των ακροδεξιών, όπως οι νεοναζί στην Ελλάδα. Η Γαλλία, ή θα βρει τρόπους για το πώς θα αποφύγει μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ένα σενάριο «α λα ελληνικά», ή θα πρέπει να συμβάλλει ώστε να κρατήσει η Ελλάδα το κεφάλι έξω από το νερό, για να μην συμπαρασυρθεί ολόκληρο το οικοδόμημα», σημειώνει ο κ. Φουρκέ.

Βελγικός τύπος για τις εκλογές
Η τύχη του ευρώ παίζεται στις ελληνικές κάλπες» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος δημοσιεύματος της βελγικής εφημερίδας Le Soir που, όπως και τα άλλα μέσα ενημέρωσης του Βελγίου, ασχολείται εκτενώς με τις αυριανές εκλογές στην Ελλάδα.

«Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Γαλλία! Και είναι κατανοητό. Όμως, τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, αυτήν την Κυριακή, θα μπορούσαν να έχουν μία πολύ πιο γρήγορη επίπτωση στην ευρωζώνη, απ' ότι η νίκη του Ολάντ» σημειώνει η Le Soir υπογραμμίζοντας ότι «για να μην θιχτεί το ευρώ, θα πρέπει η Ελλάδα να διαθέτει πολύ σύντομα νέα κυβέρνηση, πεπεισμένη να βάλει σε εφαρμογή τα προγράμματα λιτότητας, που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ». Όμως, η αβεβαιότητα κυριαρχεί, λίγο πριν τις εκλογές, γράφει η εφημερίδα.

Στη συνέχεια του αφιερώματός της στις ελληνικές εκλογές η βελγική εφημερίδα αναφέρει τα εξής :

«Από την πτώση της δικτατορίας, το 1974, δύο μεγάλα κόμματα μοιράζονται σε γενικές γραμμές, το 80% του εκλογικού σώματος, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΠΑΣΟΚ) και η Νέα Δημοκρατία. Αυτή τη φορά, η ψήφος θα είναι πολύ κατακερματισμένη. Δέκα κόμματα αναμένεται να ξεπεράσουν το 3% που χρειάζεται για να εισέλθουν στη Βουλή, αντί για πέντε στις προηγούμενες εκλογές του 2009. Ναι ή όχι στη λιτότητα; Ναι ή όχι στη "κηδεμονία" των ξένων πάνω στη χώρα; Ναι ή όχι στη μετανάστευση; Φαντάζεται κανείς εύκολα ότι, με παρόμοια ερωτήματα, τα παραδοσιακά κόμματα δεν προσελκύουν πια πολύ κόσμο».

Το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει 44% των ψήφων το 2009, υπενθυμίζει η Le Soir, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν 17-19% σήμερα. «Πληρώνει "τοις μετρητοίς" τη διαχείριση του στην κρίση, αν και αυτή συνδέεται, σε μεγάλο μέρος, στα λάθη της προηγούμενης συντηρητικής κυβέρνησης, πριν το 2009» σημειώνει η εφημερίδα.

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι «η "δεξιά της δεξιάς" θα μπορούσε να αποκομίσει πάνω από το 15% των ψήφων. Εθνικισμός, λαϊκισμός, ξενοφοβία: αυτό αποτελεί το "εμπόρευμά" του άκρο-δεξιού κόμματος ΛΑΟΣ, στο Κοινοβούλιο από το 2007, με ποσοστό 5,6% το 2009 και δύο νέα κόμματα που αναμένεται να έχουν κάποια επιτυχία: η Χρυσή Αυγή (Νέο Ναζί) και το κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες (από έναν αποστάτη της ΝΔ)».

«Τόσο το καλύτερο για την Ευρωζώνη
Στην άλλη άκρη του πολιτικού τοπίου, υπάρχει επίσης συνωστισμός αναφέρει η Le Soir σημειώνοντας πως «αριστερά του ΠΑΣΟΚ βρίσκουμε πρώτα τη Δημοκρατική Αριστερά, ενάντια στη λιτότητα, αλλά υπέρ της Ευρώπης, η οποία θα μπορούσε να συγκεντρώσει 5 με 9% των ψήφων. Ύστερα ο ΣΥΡΙΖΑ, Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (που αναμένεται να λάβει 10 με 13% των ψήφων) και το παλαιό ΚΚΕ, ζωντανό μνημείο των σταλινικών χρόνων (10% αντί 7,5% το 2009)».

Κατά την εφημερίδα είναι απίθανο η «αριστερά της αριστεράς» να μπορέσει να συγκροτήσει πλειοψηφία. Πρώτον, διότι «οι συντελεστές της μισούνται, με ένα σθένος άξιο της ταξικής πάλης. Δεύτερον, το εκλογικό σύστημα ευνοεί πολύ το πρώτο κόμμα».

«Τόσο το καλύτερο για την Ευρωζώνη!» σημειώνει η Le Soir. Και αυτό διότι όπως αναφέρει «εάν δεν λάβει την πλειοψηφία σε έδρες, η ΝΔ θα μπορούσε να βρεθεί σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Ποιος θα είναι τότε πρωθυπουργός; Ο Αντώνης Σαμαράς, αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, το οραματίζεται ήδη. Αλλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, συμφωνεί; Ο Λουκάς Παπαδήμος θα μπορούσε να προσκληθεί, για άλλη μία φορά. Δεν θα πρέπει πάντως, για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, η συγκρότηση της κυβέρνησης να εμπνευστεί, σε ημερολογιακούς όρους, από το προηγούμενο παράδειγμα του Βελγίου».

Τέλος, στο χθεσινό της φύλλο η οικονομική εφημερίδα L'ECHO δημοσιεύει φωτογραφία οπαδών της ΝΔ με σημαίες με τίτλο: «Μείωση δαπανών για τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές» Στο δημοσίευμα υπάρχει το εξής σχόλιο: «Το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών είναι ικανοποιημένο γιατί μπόρεσε να διοργανώσει την ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί αυτήν την Κυριακή, με λιγότερο από 50 εκατ. ευρώ, ενώ ο λογαριασμός του 2009 είχε ανέλθει στα 83 εκατ. ευρώ. Τα έξοδα σε προεκλογικό υλικό περιορίστηκαν σε 8,5 εκατ. αντί 15,5 εκατ. πριν από τρία χρόνια».


ΠΗΓΗ:http://www.ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

001

002

Recommended Post Slide Out For Blogger

ΣΤΕΙΛΤΕ e-mail

ΣΤΕΙΛΤΕ e-mail
outopios@yahoo.com

Online:

Copyright 2010 BLOG CAFE. All rights reserved.

rss digg delicious facebook